26/6/10

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 2010 "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ" ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΡΩΜΑΝΟΣ



Νικήτας Κακλαμάνης
Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την έκθεση "Ελληνικά Χρώματα στο εξωτερικό" που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων στο "ΜΕΛΙΝΑ" από τις 30/6 έως τις 9/7, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανός.



Η δήλωση που ακολουθεί, συμπεριλαμβάνεται στον πολυτελή κατάλογο της έκθεσης, που θα διανέμεται δωρεάν στο φιλότεχνο κοινό καθ' όλη την διάρκεια της:

"...Η Αθήνα είναι μία πόλη προικισμένη. Προικισμένη με ένα τεράστιο πολιτισμικό φορτίο, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς από το δυναμισμό της πολιτισμικής παραγωγής του σήμερα. Και είναι μία πόλη που έχει αντιληφθεί ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί περιχαρακωμένο δικαίωμα των δημιουργών του αλλά παίρνει αξία όταν γίνεται πνευματική κιβωτός ολόκληρης της ανθρωπότητας. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα κατέστη πολιτισμικός φορέας μητροπολιτικού κύρους και εξωστρεφής πόλος πολιτισμού με διεθνή ακτινοβολία. Τα "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό"επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτήν την κατάκτηση. Μέσα λοιπόν από τα "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό" η Αθήνα η αιώνια πολιτισμική πρωτεύουσα, αποκτά τριάντα νέους Έλληνες πρεσβευτές της τέχνης και του πολιτισμού και γίνεται πομπός μηνυμάτων αλληλεγγύης ειρήνης, ελπίδας και δημιουργίας..."


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ...


Άγγελος Μοσχονάς
Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων


"...Με αφορμή την συμμετοχή τριάντα νέων Ελλήνων ταλαντούχων καλλιτεχνών, στην μεγάλη διεθνή εικαστική έκθεση στην Ουάσινγκτον, στο "John F. Kennedy Center for the Performing Arts" τον Ιούνιο του 2010, ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζοντας τα έργα και τους δημιουργούς που συμμετέχουν στην αξιόλογη αυτή έκθεση στο εξωτερικό, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού και επιμελητή εκθέσεων σύγχρονης τέχνης Μιχαήλ Ρωμανού, με τίτλο: "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό". Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη των λαών και αποτελεί σημαντική εικαστική κατάθεση στα "Δρώμενα Τέχνης 2010". Σε μία δύσκολη εποχή όπου οι εχθροπραξίες και η συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα για την ανθρωπότητα, τα Ελληνικά χρώματα γίνονται ειρηνικά χρώματα, στα χέρια και τη δημιουργική φαντασία των νέων καλλιτεχνών και διαπερνούν ουσιώδη μηνύματα για οικουμενική ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών. Η έκθεση αυτή σκοπό έχει να παρουσιάσει τις δημιουργίες των νέων καλλιτεχνών και να μας μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα της κατεξοχήν έκφρασης του ιδεώδους αυτού της ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού των λαών. Απεικονίζει τις ιδέες της αδελφότητας, της αλληλεγγύης και του πανανθρώπινου σεβασμού, που κυριαρχούν σημειολογικά στα έργα των δημιουργών που εμπνέονται και εστιάζουν στην οικουμενικότητα των αξιών που διέπουν τους πολιτισμούς της ειρήνης. Τα Ελληνικά χρώματα, πρέπει και μπορούν να σταθούν οι καλύτεροι πρεσβευτές πολιτισμού και ειρήνης εκτός των συνόρων της χώρας μας και η έκθεση αυτή με τίτλο "Ελληνικά χρώματα στο εξωτερικό" το αποδεικνύει..."